Kunstenares droomt van ‘bloemenzee’ onder gewelf van de Oversteek als ‘een ode aan de Waal’

7-1-19, De Gelderlander, Geert Willems

NIJMEGEN - De Nijmeegse kunstenaar Margriet Smulders heeft een wilde droom. Een levensgroot kunstwerk onder één of meerdere gewelven van stadsbrug De Oversteek. Ze kijkt of ze dat voor elkaar kan krijgen, nu de brug vijf jaar bestaat.

De Nijmeegse Margriet Smulders wil in haar stad een grootse ode aan de Waal brengen. Ze heeft het oog laten vallen op de gewelven van stadsbrug De Oversteek, aan de Lentse zijde. De onderzijde van de boogconstructie zou ze helemaal willen bedekken met een kunstwerk, met daarop een helder gekleurde bloemenzee. Met dergelijke stillevens heeft Smulders internationaal naam heeft gemaakt.
"Het gebied rond het toekomstige kunstwerk zou een mooie ontmoetingsplaats kunnen worden, waar inwoners van de stad graag komen. Maar het is dan ook een plek die toeristen en andere bezoekers van de stad graag gezien willen hebben", zegt de kunstenaar.
"De Oversteek bestaat nu vijf jaar. Het gebied onder de bruggen mag best wat extra aandacht krijgen om mensen te verleiden te recreëren op deze prachtige plek. Nu is het er meestal erg rustig. Er moeten bankjes komen en het kan een plek worden om te feesten. Ook kun je er schuilen als het regent."

Liefdesbrief aan Nijmegen
Eerder maakte ze al een ontwerp voor het plafond van de Markthal in Rotterdam, dat ook een ode aan de rivier was. Uiteindelijk koos Rotterdam voor een kunstenaar uit de eigen stad. Maar haar ontwerp viel dusdanig in de smaak dat zij later wel een monumentaal drieluik van 500 vierkante meter kon realiseren in winkelcentrum de Emsgalerie in het Duitse Rheine. "Gelukkig heb ik het daar enigszins goed kunnen maken'', aldus Smulders. "In Rheine heb ik een ode aan de rivier de Ems gemaakt. Nu ontbreekt er natuurlijk nog een ode aan de Waal als bron van leven. Een liefdesbrief aan Nijmegen, mijn eigen stad."
Er zijn nog veel hindernissen te overwinnen wil haar droom uitkomen, realiseert ze zich. Smulders: "Ik zal contact moeten leggen met Rijkswaterstaat en met de architect voor toestemming. Wellicht moeten de witte randen om de brug ook herhaald worden onder de brug bij het kunstwerk, zodat er een witte lijst om het kunstwerk komt. De architect is misschien wel heel blij met extra bourgondische detaillering van zijn ontwerp."

Burgemeester
Smulders heeft burgemeester Hubert Bruls in haar atelier gehad, onder meer om haar wilde plan aan hem voor te leggen. "Hij zou er maar een halfuur zijn, maar het werden er anderhalf."
Ook heeft ze laten uitrekenen hoeveel geld er nodig is om het project te realiseren. "Voor één gewelf is ongeveer 250.000 euro nodig. Dat klinkt veel maar die brug is natuurlijk vele malen duurder geweest. Er is mogelijk ook geld te krijgen via onder meer het Mondriaanfonds. Of misschien willen Nijmegenaren wel bijdragen door een replica op aluminium te kopen, met daarop een deel van het kunstwerk." Het gebruikte materiaal is bestand tegen wind, regen en vorst, zegt Smulders. De zon heeft er nauwelijks invloed op, omdat er nauwelijks rechtstreekse straling is onder het gewelf.